Çukurova Ödülü 2024 Töreni/ Çetin Yiğenoğlu’nun Konuşması

0
58

Çetin Yiğenoğlu’nun konuşması şöyle;

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) tam 50 yıl önce izlerine basarak kalem yonttuğumuz yiğit edebiyatçı, yazar, aydın 70 dostumuzun girişimleri, iş birlikleri ile 12 Mart 1974’te kuruldu. Bu tarih karanlıkların, 60’ların ışığını kapatmaya çalıştığı gerilimli bir dönemdi. Beş altı yıl sonra Türkiye’yi koca bir hapishaneye, bir cehenneme çevirecek 12 eylül darbesine adım adım yaklaşılıyordu. Kanın gövdeyi götürdüğü bir dönemde enine boyuna düşünülerek öylesine bir örgüt kuruldu ki sahipsiz, sosyal güvenlikten yoksun, çalışamayan, kalemiyle ürettiklerinden başka bir geliri olmayan yazarlara sahip çıkmayı amaçlıyordu bu örgüt… Yazarların özlük haklarını savunmanın yanı sıra her zaman bıçak sırtı bir hayat süren yazarları savunmak, cezaevine düştüğünde onları koruyup kollamak, gereksinimlerini karşılamak gibi tüzüğünde yazılı olmayan sorumlulukları da yerine getiren bir mevzi, bir korunak oldu bu örgüt 1970’ler Türkiyesinde. Şimdiki gibi STK denilen yapılanmalar yoktu. Demokratik kitle örgütleri vardı. Bazı sendikaların, DİSK’in yanı sıra TYS, bir numaralı örgüt olarak bayrağı eline almıştı. Toplumsal mücadelenin her alanında kültürel değerlerimizi savunmak, yazarlara sahip çıkmak, yaralılara baktırmak, ölenlerin anısını sahiplenmek gibi inanılmaz bir toplumsal yükümlülük üstlenen TYS birçok bataklıktan adı konulmuş-konulmamış askeri darbelerden, dikta yönetimlerinden geçerek, dimdik ayakta durarak bugüne geldi.

Böyle bir sendikanın kurucu öncüleri arasında bulunan şu anda Genel Başkanlığını yürüten Adnan Özyalçıner Ağabeyimiz, büyüğümüz yanımızda. Soluğu eksilmesin, her zaman güçlü olsun. Her zaman en ön saflarda olmuş Adnan Ağabey aramızda. Biz bu efsane örgüte, bu efsane örgütün bir numaralı üyesine, bugünkü Genel Başkanına Çukurova Ödülü’nü sunacağım az sonra.

Çukurova Ödülü’nün plaketi Anadolumuzun öz kültürel kaynaklarından esinlenilerek yapılmıştır. Antik çağdaki Mitras yenigün kozmogonisini imleyen toroktoni sürecinin anlatıldığı heykelcik plakete dönüştürülmüştür. Antik heykelcikte Mitras Hititlerin beyaz boğasının üstündedir. Kılıcıyla onu öldürerek evren yılının boğa burcundan kova burcuna geçmesini sağlamaktadır.

Çukurova Sanat Girişimi, Anadolu’nun bütün taşınır-taşınmaz, somut olmayan kültürlerine sahip çıkmak gibi bir sorumluluğun bilinciyle bu plaket yapılırken Mitras’ın elinden kılıcı alarak kalemi verdik. Biz kalemin kılıçtan keskin olduğuna inanıyoruz.

Kalem dediğimiz zaman bugünü de dahil ederek her zaman diktalara, otokrat yönetimlere, despotlara, faşistlere kalemiyle direnen yazarlara, TYS’yi kuran, ancak şu an aramızda olmayanlara ışıklarda uyumalarını, aramızda olanlara da esenlikli, güzel günlerle dolu bir yaşam dileyerek ödülümüzü değerli büyüğüm Adnan ağabeye sunmak istiyorum.

Çukurova Ödülü 2024’ü alan TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner şunları söyledi:

Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı ülkelerde ve ülkemizde insan hak ve özgürlükleri de yoktur. Eserleriyle, yazılarıyla, müziğiyle, resmiyle bu baskı durumuna karşı çıkacak olan bütün yazar ve sanatçı dostlarım, arkadaşlarım adına bu ödülü alıyorum. TYS nin 50 yılı kutlu olsun.

Önceki İçerik2024 Çukurova Ödül Kitabı Yayınlandı.
Sonraki İçerikÇO NİSAN 2024 PROGRAMI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz